RECENSION – Svininfluensan

Av en ren slump fick jag nyligen tag på ett exemplar av Svininfluensan. Rapporter av vitt skilda synpunkter har länge florerat omkring ämnet och har omhöljt det i en dimma av tveksamhet och mystik, något som bara eggat min nyfikenhet. Vem är det som har rätt? Kommer Svininfluensan visa sig vara en behagligt alternativ upplevelse eller är det bara någonting att slänga i mainstreamfacket och vägra kontakt med? Jag har undersökt, och resultatet är föga imponerande.

De ansvariga
De ansvariga

Svininfluensan, eller ’Svinis’, som den kallas av de mest inbitna av fans, lovar mycket. Efter att i många år fått uppleva den vanliga influensan ett otal gånger kommer en nykomling med potential att grundligt skaka om i virussfären, precis som Fågelinfluensan härom året och Spanska Sjukan för nästan ett sekel sedan. Trots de goda förutsättningarna är H1N1 ännu en tung besvikelse.

Typiskt Svinis-fan
Typiskt Svinis-fan

Efter en kvälls lätt frossa och återkommande nysningar lade jag mig rofullt för att sova, för att följande morgon mötas av en skarp värk i hela kroppen och en total oförmåga att överhuvud taget röra mig, men undantag för små rullande rörelser åt sidorna. Till och med efter ett par värktabletter var jag helt inkapabel att göra något över huvud taget och spenderade dagen med att lyssna på panflöjtsmusik i sängen. Visserligen en dålig start, men jag gav Svinis ännu en chans att visa vad det gick för. Även nästa dag spenderades på ett liknande sätt, med ett bultande huvud samt konstanta skakningar orsakade av endera kyla, endera värme, och det var inte förrän dag tre jag började känna viss bättring, men här gav jag upp och avslutade min analys.

Utan vidare studie kan jag alltså konstatera att  det knappast var en behaglig upplevelse. Är Svinis mainstream då? Det är svårt att avgöra, ser vi till storleken är det förvisso relativt stort i Amerika, men ändå knappt någonting om man jämför med, till exempel, den vanliga influensan. Det är inte heller några siffror som bekräftar en indiestatus – det är skillnad på att vara independent och helt fucking värdelös! Vi kan dock konstatera en enorm täckning från medias sida, vilket omdelbart drar in Svinis i mainstreamzonen, limmar fast den vid TV4:s kulturnyheter med hårsprej och säljer dess rättigheter till Kanal 5.

Slutsats? Ta vaccinet.

Betyg: 0/5 Oberheim OB-X

 

 

 

/Jonas

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *