Recension: Jetlag

Att recensera en film eller ett musikalbum kan vara rätt lätt, men att recensera ett tillstånd kan ställa till problem. Det är svårt, mycket svårt. Man måste ha en mycket bra deskriptiv förmåga och ett öga för detaljer. Men det har ju jag, så det är inga problem. Idag ska jag, Andres, recensera tillståndet jetlag.

Att beskriva tillståndet jetlag kan vara svårt. Man kan säga att man kan känna sig en aning borta; det vill säga förvirring, yrsel och att man inte kan koncentrera sig ordentligt. Rick Falkvinge, Piratparitet, drabbades en gång av tillståndet och uttalade sig följande:

”Kortfattat avskyr jag jetlag”

Jag håller med honom angående att det var kortfattat, men det är ändå en rätt slående beskrivning av fenomenet. Jetlag är avskyvärt. Man kan inte uträtta någonting. Uppmärksamheten kan bli nedsatt med upp till 75%, enligt en undersökning. Varken mer eller mindre – 75% är max. Hur forskarna har kommit fram till det är en vetenskap i sig. Jag tänker mig en laborationssal på ett universitet i Sverige. Forskarna har observerat en jetlaggad försöksperson. De testar hans uppmärksamhet genom att en av forskarna, som är placerad bakom försökspersonen, börjar klappa händerna frenetiskt. Den icke jetlaggade personen (som också deltar i undersökningen) vänder sig snabbt om för att se vad forskaren gör, medan den jetlaggade individen tar lite längre tid på sig. Kanske tittade han upp i taket först innan han vände sig om. ”Hmm… ja.”, säger en av forskarna. ”Han använde ju bara 25% av sin uppmärksamhet där.” 25%. Ja, det är ju nästan så att han inte vände sig om alls!

Tillbaka till saken nu! Den jetlaggade personens uppmärksamhet är inte det enda som rubbas vid jetlag. Förmågan att kommunicera försämras, något som jag märkt av. En person berättar något för en, och man tittar på personen och nickar, kanske ler lite också, men absolut inget går in. Vilket i sig kan bidra till en pinsam stämning då ens samtalspartner ställer en fråga efteråt som är relevant till det han/hon samtalat om. En annan nackdel med jetlag är att man fattar sämre beslut. Jag tänker mig återigen tillbaka till laborationssalen på universitetet. På ett bord ligger det två biljetter; en till Sweden Rock Festival och en till Roskildefestivalen. Den icke jetlaggade försökspersonen valde att ta Roskildebiljetten, vilket naturligtvis var rätt beslut – men den jetlaggade valde givetvis biljetten till Sweden Rock, varav resultatet att personer i tillståndet jetlag ofta gör dåliga beslut.

Kortfattat (men inte lika kortfattat som Rick Falkvinge!) så är jetlag en obehaglig upplevelse. Man har ingen kontroll över någonting och man allmänt yrar runt. Ungefär som att gå i sömnen. Och att gå i sömnen är inte särskilt indie.

Betyg: 0/5

/Andres

P.S

Detta inlägget skrevs under ett tillstånd av jetlag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *